OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Baranja

28Aug

Baranja je zemljopisna cjelina koja se nalazi istočnom dijelu Lijepe Naše. Od granice s Mađarskom dijeli je ravničarski kraj, a od Bačke i Slavonije odijeljena je Dunavom odnosno Dravom. Najvažnija veza Baranje i ostalih hrvatskih područja jest cestovna prometnica Beli Manastir – Osijek. Baranja je poznata po brojnim prirodnim atrakcijama od kojih izdvajamo Kopački rit, Eko centar Zlatna Greda, Etno selo d.o.o.

Prirodne atrakcije

Kopački rit:
Kopački rit je zaštićeno i očuvano poplavno područje u Europi. Riječ je o prirodnom močvarnom rezervatu koji je ujedno važan ornitološki prostor, jer predstavlja prirodno stanište za više od 280 vrsta ptica. Kopački rit dom je različitim vrstama sisavaca, 10 vrsta gmazova te 11 vrsta vodozemaca. Kopački rit prostire se na oko 17700 hektara. Na ovom prostoru nalaze se i brojne ugrožene europske vrste ptica poput orla štekavca i crnih roda. Dužinom cijelog Kopačkog rita uređena je šetnica, no postoje i drugačiji oblici zabave, ali i odmora. Rezervirajte vožnju brodićem po jezeru te istražite netaknute prirodne ljepote.  Priuštite vašim najmlađima nezaboravnu šetnju vlakićem. Nakon cjelodnevnog istraživanja i upoznavanja s ovim jedinstvenim mjestom, odmorite dušu i tijelo u tamošnjem restoranu.
 
Eko centar Zlatna Greda:
Eko centar Zlatna Greda smješten je, kao što govori ime, u Zlatnoj Gredi. Do nedavno prostor je imao ulogu upravne zgrade pustare, no prepoznat je njegov potencijal te je prostor prenamijenjen u omiljeno izletište i eko centar. Kao takav, njegove glavne zadaće jesu educirati javnost o važnosti i razvoju eko turizma u Hrvatskoj te očuvati prirodne izvore ovoga područja. Pustara Zlatna Greda nalazi se na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Osim svoje prirodne i kulturne vrijednosti, Zlatna Greda nudi brojne turističke atrakcije kao što su škole u prirodi, vožnje čamcima, kanuima, zip line, penjanje po drveću, razni edukacijski programi i još mnogo toga.
 
Etno selo d.o.o.:
Etno selo d.o.o. je „tvrtka“ koja se bavi ne samo turizmom foto – safarija već je idealan prostor za razne team building aktivnosti. U Etno selu postoje brojne atrakcije i zanimljivosti koje nikako ne biste smjeli propustiti. Stoga, izdvajamo obilaženje, promatranje i fotografiranje prirode i divljači iz neposredne blizine. Postoji jutarnji i večernji foto-safari koji se obavljaju uz prisustvo vodiča.
Mnoge tvrtke upravo ovdje imaju svoje team building aktivnosti koje će još više poticati razvoj i unapređenje iste. Posjetiteljima na raspolaganju stoje aktivnosti poput streličarstva, lovačkih aktivnosti, gađanja praćkom i mnogih drugih.
 
Od kulturnih znamenitosti Baranje izdvajamo Etnološki centar baranjske baštine, dvorac u Bilju, dvorac u Dardi, dvorac u Tikvešu, Šokačku kuću/muzej u Topolju, Kršćansku adventističku crkvu u Belom Manastiru, spomenik u Batini, Etno zbirku Baranjski biseri i još brojne mjesne crkve i župe.
 
Dvorac u Tikvešu izgrađen je krajem 19. stoljeća u duhu romantičarskog historicizma. Oko ovog povijesno važnog dvorca uređen je perivoj i šetnica koja je povezana s lovačkom vilom.
 
Etno zbirka Baranjski biseri krije dobar dio povijesti ovog dijela Hrvatske. Brojni ratovi, pljačkanja i uništavanja ostavili su dobar dio ostavštine koja je danas svjedok svemu što se događalo. Posjetite Etno zbirku u Kotlini i upoznajte se sa svjedočanstvima kulturne baštine ovog područja.

U Baranji se redovno svake godine održavaju poznata događanja poput Panona festa, Baranja wine & walk te mnogi drugi.

LEAVE A COMMENT