OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Biciklističke staze u Osijeku

28Aug

Osijek možete istraživati i upoznati ne samo šetnjom po gradskim trgovima te putem očuvanih i obnovljenih kulturnih i povijesnih spomenika već na jedan, malo drugačiji način. 
U Osijeku postoji mreža biciklističkih staza ukupne dužine više od 40 kilometara. Zašto ne biste sjeli na bicikl i krenuli redom otkrivati Osijek i njegove prirodne ljepote? S obzirom na to da biciklističke staze vode i do obližnjih prigradskih naselja, preporučujemo vam da svaki dan isprobate novu rutu. 

Biciklističke rute

Najprometnije biciklističke staze u Osijeku su one uz rijeku Dravu, odnosno promenadu te uz gradske parkove i perivoje. Umjesto da koristite javni prijevoz kako biste došli s jednog mjesta na drugi, iskoristite vašeg ljubimca i biciklističke staze kao oblik rekreacije. Stoga, lagano na bicikl i uživajte u obilju zelenila i prekrasnog cvijeća. Biciklističke staze uređene su tako da će vas dovesti u svaki dio grada; u Donji grad, na kupalište Copacabana, na Jug, u Retfalu, Bosutsko naselje i ostale gradske četvrti. 

Iznimno popularne biciklističke staze osobito za sve rekreativce, ali i profesionalce, jesu one koje vode do obližnjih sela. Skupite društvo i put započnite biciklističkom stazom koja vodi Vinkovačkom ulicom, odnosno od južnog dijela Osijeka prema Antunovcu i Ivanovcu. Staza završava kod srednjovjekovne utvrde Krogyvar koja je poznata po tome što krije brojne legende. Na sami početak vašeg „putovanja“ možete se vratiti biciklističkom stazom kroz Čepin. Puni krug iznosi 30-ak kilometara.

Na dravskom nasipu postoji još jedna biciklistička staza koja vas vodi prema zapadnom izlazu iz grada. Staza ide iza Zoološkog vrta do Belišća. Biciklijadu nastavite sve do Baranjskog Petrovog Sela, a preko Šikloša put će vas dovesti do Pečuha. Iako je ova biciklistička staza tip makadamske ceste, prolazi uz poplavne šume, rukavce Drave te pašnjake i poljane. Idealan način kako aktivno provesti nekoliko lijepih proljetnih dana. Ako prođete ispod zapadne obilaznice i skrenete desno prema Dardi, nakon dvadesetak minuta doći ćete do jezera i kupališta Đola na kojem možete uzeti predah. Ondje se nalazi i, nažalost zapušteni, barokni dvorac obitelji  Eszterhazy. 

Ako želite nešto dulju i zahtjevniju biciklističku rutu, krenite biciklističkom stazom iz Donjeg grada prema Aljmašu uz ušće Drave i Dunava. Putem do Dalj planine prolazit ćete pored prekrasnih vinograda odakle se pruža jedinstveni pogled na Dunav. Nakon nešto kraće vožnje doći ćete do Erduta. Odmorite na tren te posjetite poznatu gotičku kulu koja se nalazi na samoj obali ove velike rijeke. U neposrednoj blizini na više mjesta nalaze se brojne poznate vinarije od kojih izdvajamo vinariju Erdutskih vinograda. Svakako zavirite unutra jer se u njoj nalazi najveća uporabna bačva u Europi sa zapremninom od čak 75 tisuća litara Graševine! Prije puta nazad, okrijepite se i zasladite nepce u nekom od brojnih restorana ribom, gulašem, fišom ili drugim lokalnim specijalitetom. 
 
Postoji prostora za izgradnju novih dodatnih biciklističkih staza kojima bi se upotpunile one postojeće, no potrebna je određena infrastruktura. Ipak, grad Osijek po ovome pitanju nikako ne zaostaje za ostalim gradovima diljem Lijepe Naše, a svi eventualni nedostatci iz godine u godinu nestaju, stoga se s pravom može reći da je Osijek po mjeri biciklista. 

LEAVE A COMMENT