OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Crveni Fićo

28Aug

Jeste li ikada igdje u svijetu vidjeli da mali Fićo gazi velikog tenka? U Osijeku je to moguće. 

Brojni su spomenici koji u gradu na Dravi odaju počast svim živućim i poginulim braniteljima iz vremena Domovinskog rata. Na trgu na Jugu 2 nalazi se spomenik u čast svih branitelja koji nosi natpis „Herojsko srce branitelja i stanovnika Juga 2“. 
  

Ostali spomenici

„Osijek – nepokoreni grad“ još je jedan spomenik Domovinskom ratu, no ovaj je u obliku natpisa. Legendarni natpis nalazi se na zidu, na raskrižju Trpimirove i Divaltove ulice. Napisan je još za vrijeme Domovinskog rata, a danas je zaštićen kao kulturno dobro lokalnog značaja. 

Možda najupečatljiviji spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata nalazi se u Ulici Hrvatske Republike. Riječ je o spomen-obilježju koje se sastoji od 7 parova željeznih odnosno čeličnih stupova, koji se šire kod svakog para. Velika umjetnička instalacija zapravo predstavlja vrata koja se otvaraju simbolizirajući ulazak u neki novi i bolji svijet. Spomenik je naišao na brojne kritike, uglavnom zbog njegova izgleda; veliki komadi željeza u centru grada. K tome još i djelomično zahrđali. S vremenom se boja čeličnih vrata trebala u potpunosti izjednačiti te makar prividno učiniti ovaj spomenik ljepšim. 

Spomenik palom domobranu nalazi se u Tvrđi, u Parku kralja Držislava. 

Na vidiku je realizacija još jednog spomenika hrvatskom vojniku. Predstavljeni su novi projekti u spomen na Domovinski rat, a jedan od njih je i izrada i postavljanje spomenika hrvatskom vojniku na lukobranu Zimske luke, odnosno na popularnom špicu „jezika“, na Dravi. Riječ je o 15 metara velikom spomeniku koji bi bio ne samo spomenik Domovinskom ratu već povijesni prikaz ratova koji su se vodili na ovom području. Osim spomenika hrvatskom vojniku, ovdje bi bili postavljeni i ostali elementi koji su od iznimne važnosti za grad na Dravi. 

Najnoviji spomenik Domovinskog rata koji je postavljen u istočnoj Slavoniji te zasigurno jedan od onih koji najbolje prikazuje otpor hrvatskog naroda prema velikoj agresiji je umjetnička instalacija crvenog Fiće. Spomenik koji je drugačiji od ostalih. Spomenik koji ne prikazuje osobu, vojnika, vrata ili neke druge elemente pobjede, već prikazuje stvarnog crvenog Fićo koji je pokušao prepriječiti put ogromnom tenku da nastavi pohod u grad rušeći sve pred sobom. 
Više od šest godina raskrižje Trpimirove i Vukovarske ulice u Osijeku krasi ova spomenička instalacija postavljana kao trajni podsjetnik na Domovinski rat u Osijeku 1991. godine. 
Tog popodneva, 27. lipnja 1991. godine, jedan osječki pojedinac, rodom iz Višnjevca, ostavio je svog malog crvenog Fićo pred gusjenicama tenka koji je na ulici uništavao sve pred sobom. Ovaj je pothvat predstavljao svojevrsni otpor pred srpskim agresorom, no što je mali Fićo naspram ogromnog tenka? Ništa. Crveni Fićo je smrskan, a u narodu je postao legendom Domovinskog rata. Snimka legendarnog crvenog Fiće kojeg gazi tenk obišla je svijet te postala prepoznatljivim simbolom otpora malih ljudi prema velikoj agresiji. Simbol je to velike hrvatske pobjede. 

Umjetnička instalacija „Fićo gazi tenka!“ postavljena je 27. lipnja 2011. godine. Točno dvadeset godina od ovog jedinstvenog događaja koji je obišao svijet. Svake se godine na ovom mjestu redovno pale svijeće i polaže vijenac u čast svim hrvatskim domobranima. 

LEAVE A COMMENT