OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Jozo “Trovač”

28Aug

Bez obzira na to koji je dan, koliko je sati iza ponoći i kakvo je vani vrijeme, Jozu „Trovača“ uvijek možete naći na dobro vam znanom mjestu; u baroknoj Tvrđi, središtu osječkog noćnog života te popularnom okupljalištu mladih. 

Osječka Legenda

Jozo Jakobović, među legama i legicama poznatiji kao Jozo „Trovač“, najpoznatiji je majstor pripravljanja hamburgera u gradu i okolici. Jozo je kovao svoj zanat još od djetinjstva i to u Đakovu gdje je nekoć Jozin otac imao krčmu. Ubrzo, već 1977. godine, Jozo je sam pokrenuo ugostiteljski posao i otvorio kafić Mario koji se nalazio u Strossmayerovoj ulici u Osijeku. Pored toga, kupio je pokretnu kuhinju koja je upoznala užu, ali i širu osječku publiku. Jozo je nerijetko sa svojom kuhinjom posjećivao brojne sajmove, kirvaje i ostala događanja u gradu.

Godine 2000. Jozo je zatvorio i prodao svoj kafić te se u potpunosti posvetio isključivo svojoj pokretnoj kuhinji. Kod njega su redovno dolazili i mladi i stari; na brzi ručak poslije škole ili u pauzi između posla. Jozo „Trovač“ osobito puno posla ima za vikend i to, pogodit ćete, u ranim jutarnjim satima kada većina mladih ide iz noćnog provoda. Kakav bi to bio izlazak kad biste prije spavanja pojeli suhu kiflu? Hamburger od „Trovača“ je ono što vam u tom trenutku treba! Sa svime, bez vrhnja, s krastavcima, s chillijem… Samo izrazite želju, a Jozo će vam je u tren oka ispuniti. Osim ako je nastao prilično velik red ispred njegove kuhinjice. Onda ćete ipak morati malo pričekati. No, vjerujte, svaka minuta čekanja zasigurno se isplati. 

Već smo nekoliko puta povezali Jozu s trovačem pa je vrijeme da vam malo pojasnimo o čemu se zapravo radi. Jozo nije nikakav trovač, već je to samo popularni naziv za osobe koje se bave ovakvim poslom. Nešto poput slenga, moglo bi se reći. No „trovač“ je toliko uvriježen naziv za ovog vrsnog majstora, kojemu nikakav epitet pa čak ni ovaj, ne može poremetiti posao i njegovu kvalitetu.  

Jozo “Trovač” je svojevrsna legenda grada Osijeka. Čak ga ni požar u njegovoj pokretnoj kuhinjici nije spriječio u daljnjem poslovanju i udovoljavanju brojnim zahtjevima gladnih želudaca. 
Jozina kuhinja nastradala je još 2013. godine, zbog neispravnog rada plinske boce koja se ondje nalazila. Možete misliti kakav je muk nastupio tog vikenda u Tvrđi kad na mjestu njegove žute kućice, nije bilo… ništa. Ipak, Jozo se ubrzo vratio sa zamjenskom bijelom pokretnom kuhinjom. Svi su mislili da će ovo biti početak kraja rada njegove dugogodišnje služavke. No jedna dobra gradska duša, javnosti nepoznata, obnovila je Jozinu omiljenu žutu kućicu. Osim temeljitog obnavljanja, kućica je dobila novu ruho i izvana. Na nju je postavljena Jozina slika s natpisom „Jozo – Vaš trovač No. 1“, slike njegovih prehrambenih proizvoda i još neke druge sitnice.

Promjena izgleda žute kućice, rezultirala je i nekim promjenama koje se tiču Jozine ponude. Joza više ne pravi isključivo hamburgere sa svime već za malo novaca možete kupiti i male ćevape u lepinji te slavonski hot dog. Na jelovniku se nalazi i nezaobilazna piletina na žaru s krumpirićima i ostalim prilozima.  

LEAVE A COMMENT