OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Mlin – Vodenica na Dravi

28Aug

Grad Osijek prepun je povijesnih i kulturnih spomenika i znamenitosti koji svjedoče o burnoj prošlosti grada na Dravi. Ako prvi puta dolazite u grad na Dravi, svakako prošetajte po promenadi, odnosno po šetalištu uz rijeku. Pažnju će vam odmah privući novo osvjetljenje na osječkom pješačkom mostu. Nastavite daljnju šetnju prema Tvrđi, odnosno gradskim zidinama koje su služile kao obrana.


U sklopu zidina nalaze se poznata Vodena vrata koja su također dobila novo ruho. No šetnja drugom stranom promenade, prema zapadu, dovest će vas do popularnog restorana Galija koji uvijek vrvi od posjetitelja. Šetnju svakako nastavite u istom smjeru, jer ćete nakon stotinjak metara doći do najnovije gradske atrakcije. Riječ je o mlinu, odnosno vodenici na rijeci Dravi. Ova je atrakcija zasigurno puni pogodak, jer od svog otvorenja pa do danas broji rekordne posjete ne samo turista već i lokalnog stanovništva. Postanite i vi dijelom ove statistike, a mi vas očekujemo s veseljem!

Zanimljiva turistička atrakcija

Početkom dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj je na rijeci Dravi bilo postavljeno više od 60 vodenica. Većina ih se koristila sve do 1945. godine nakon što su uništene u Drugom svjetskom ratu. Iako se malo ulagalo u njihovo obnavljanje, valja izdvojiti vodenicu na rijeci Dravi kod Osijeka, jer je upravo tamo odnedavno postavljena nova vodenica koja je ujedno najveća u Hrvatskoj. Riječ je o vodenici dizajniranoj u hrvatskom tradicionalnom stilu. 

Sami projekt izrade mlina na Dravi kod Osijeka osmišljen je još 2008. godine. Projekt koji je predstavljen gradskoj upravi naišao je na odobrenje, jednako kao što je reagirala i Europska unija. Ubrzo nakon toga, projekt Mlinarov put je odobren te je započela izgradnja ove vodenice. 
Riječ je o ručnom radu vrsnih majstora. Mlin – brod postavljen je na desnoj obali Drave, neposredno uz sami centar grada. Točnije, ispod Rokove crkve, u blizini Solarskog trga. 
Mlin je u potpunosti funkcionalan, a služi za mljevenje žita, proizvodnju brašna. Dugačak je više od 16 metara, a kotač mlina također se može pohvaliti svojom veličinom koja iznosi 6 metara. Unutar vodenice nalazi se kamen za mljevenje, a kako bi se javnost još bolje upoznala s načinom rada, posjetitelji će sami moći isprobati kako sve funkcionira. Velike staklene stijene vodenice omogućit će vidljivost kotača mlina i izvana. Ovo nije jedna od onih gradskih atrakcija koje su popularne samo u određeno doba godine, već je njezin rad kontinuiran tijekom cijele godine. 
Vodenica je otvorena i za grupne posjete učenika, a zbog svog značenja pored turističke posjeduje i edukacijsku vrijednost i važnost koju su prepoznale brojne škole. Odličan i zanimljiv prikaz proizvodnje brašna. Osim toga, ona promiče i korištenje obnovljivih izvora energije te ekoloških proizvoda. Mlin na Dravi u gradu Osijeku idealan je projekt povezivanja ljudi i mjesta sa starim obrtima i zanatima povezanim s mlinarskom industrijom.  

Izgradnja vodenice na Dravi započela je u ožujku 2015. godine, a otvorena nekoliko mjeseci kasnije. Ovo je zaista jedna nova atrakcija koja upotpunjuje ionako bogatu turističku ponudu grada Osijeka. Otvorena je za javnost svakim radnim danom od 9:00-13:00 te od 17:00-20:00 sati. Zahvaljujući ovom projektu koji je oživio prošlost, Osijek je ponovno postao središte za proizvodnju žitarica i pekarskih proizvoda.

LEAVE A COMMENT