OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Najznačajnije ulice u Osijeku

28Aug

Grad na Dravi obiluje prekrasnim travnatim površinama i cvjetnim parkovima zauzimajući površinu od otprilike oko 350.000 kvadratnih metara. S čak više od 280 km tramvajskih i autobusnih linija, Osijek je vrlo dobro povezan sa svim gradskim četvrtima.
 
Grad broji 15 – ak trgova te otprilike 500-tinjak gradskih ulica + naselja. Brojnim ulicama, naseljima i trgovima danas je promijenjen naziv, no starije generacije još se dobro sjećaju ulice 28. slavonske divizije, Braće Salaj, Maksima Gorkog i mnoge druge.

Povijest

Ulica Europske avenije:
–              Ulica je nastala u drugoj polovici 19. stoljeća. Najprije, do 1993. godine bila je dio Kapucinske ulice. Nakon 1993. dio ulice koji se protezao od zgrade Gospodarske komore prema istok nazvan je Europskom avenijom. Danas u toj ulici možete vidjeti reprezentativne primjerke secesije u Osijeku. Ovdje se nalaze značajne zgrade poput kina Uranie, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Odjela za očne bolesti, Muzeja likovnih umjetnosti i mnoge druge.
 
Kapucinska ulica:
–              Jedna od središnjih gradskih ulica; nastala je početkom 18. stoljeća. na početku ulice nalazi se kapucinski samostan iz 1703. godine po čemu je ulica i dobila naziv. Ova je ulica u cijelome gradu najviše puta promijenila svoje ime. Izgradnjom tramvajske pruge 1884. godine, Kapucinska ulica je još više dobila na vrijednosti. Polako su se cijelom njezinom dužinom razvijale banke, trgovine, štedionice, a postala je i središtem nekad popularnog osječkog Korza.
 
Ulica Josipa Jurja Strossmayera:
–              Početak ulice, od Trga Ante Starčevića pa sve do Rokove crkve građen je na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće. S obzirom na to je da ulica prilično dugačka, u početku se zvala Duga ulica. No u čast đakovačkog biskupa J. J. Strossmayera koji je jedno vrijeme živio u toj ulici, ulica je nazvana po njemu. Riječ je, zaista, o jednoj od najdužih osječkih ulica koja spaja zapadni dio grada Retfalu s glavnim trgom u Gornjem gradu.
 
Fakultetska ulica:
–              Jedna od rijetkih najstarijih ulica koja je nastala početkom 18. stoljeća. Ulica je pratila razvoj Tvrđe, baroknog dijela grada, a nazvana je tako jer se u njoj nalazio prvi osječki fakultet. Iako joj je ime 1952. promijenjeno u ulicu Ivana Zajca, 1993. joj je vraćen njezin prvotni naziv.
 
Ružina ulica:
–              Još jedna starija osječka ulica prvotnog naziva Štukina i Šaranova. Naziv je kasnije promijenjen u Ružinu, zbog brojnih ondašnjih gostionica. 1946. godine nazvana je Ulicom Maksima Gorskog, no 1993. opet se vraća u Ružinu ulicu, kao uspomena na tri sestre koje su držale gostionicu poznatu po prekrasnim ružama.
 
Ulica Stjepana Radića:
–              Radićeva ulice nastala je sredinom 19. stoljeća, prateći izgradnju kolodvora i željezničke pruge. U ovoj je ulici proveden prvi gradski vodovod, ovdje su izgrađene najljepše zgrade na prijelazu u 20. stoljeće  poput Vile Batory. S obzirom na to da je vodila prema kolodvoru, ulica je najprije dobila ime Kolodvorska,  no ubrzo je preimenovana u Ulicu Stjepana Radića koji je zaslužan za osvješćivanje hrvatskog seljaka i hrvatskog naroda.
 
Ulica Ivana Gundulića:
–              Osječka ulica koja je nastala krajem 18. stoljeća. Prolazi kroz čitav Gornji grad. Iako je u početku bila relativno kratka, 1925. godine dobila je određena proširenja tako da je danas jedna od dužih ulica u gradu. 

LEAVE A COMMENT