OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Osječke četvrti i prigradska naselja

29Aug

Postojećim uređenjem Republike Hrvatske iz 1992. godine, utemeljene su ne samo županije i općine već i gradske četvrti te prigradska naselja. 
U gradu na Dravi postoji sedam četvrti: GČ Retfala, GČ Jug II, GČ Donji grad, GČ Gornji grad, GČ Tvrđa, GČ Industrijska četvrt, GČ Novi grad te deset prigradskih naselja: Višnjevac, Podravlje, Josipovac, Sarvaš, Tvrđavica, Nemetin, Klisa, Brijest, Briješće i Tenja. 

Gradska četvrt Retfala: 
Nalazi se u zapadnom dijelu grada. Jednom od najdužih gradskih ulica, Strossmayerovom ulicom, povezana je s Gornjim gradom. Kroz Retfalu prolazi tramvajska linija koja svoj nastavak ima i u Višnjevcu. U Retfali postoji i tzv. Nova Retfala te Mađarska i Njemačka Retfala. Retfalu karakteriziraju različite etničke i vjerske posebnosti njezina stanovništva. Kao i ostale gradske četvrti i u Retfali su izgrađeni brojni trgovački centri, nikla su nova stambena naselja. Smještena malo dalje od centra grada, gdje ne vrvi uvijek sve od ljudi, Retfala je idealno mjesto za život, osobito za obitelji s djecom. 

Gradska četvrt Tvrđa:
Tvrđa je barokni dio grada izgrađen u 18. stoljeću kao obrana od Turaka. Danas je od povijesne Tvrđe ostao Bastion, Vodena vrata, Trg Sv. Trojstva s Arheološkim muzejom i Muzejom Slavonije te naravno nekadašnja Gimba. U međuvremenu, ovdje su izrađene brojne srednje škole i Fakultet. Paralelno s tim, ugostitelji su također uhvatili dobru priliku i pretvorili Tvrđu središte noćnog života. Ovdje vam na raspolaganju stoji desetak kafića s domaćom, stranom ili folk glazbom. Idealno je mjesto i za osladiti nepce, osobito u večernjim satima. U novootvorenim pivnicama svakako potražite osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima. 

Gradska četvrt Gornji grad:
Gradska četvrt nalazi se u samom centru grada. Ovdje se nalaze neke najznačajnije gradske znamenitosti poput Hrvatskog narodnog kazališta, Konkatedrale Sv. Petra i Pavla, Trg Ante Starčevića, zgrada Županije, osječki viseći most i mnoge druge. 

Gradska četvrt Donji grad:
Osječka četvrt Donji grad smjestila se na istočnom dijelu grada. Središte donjogradskog života jest Trg bana Josipa Jelačića, gdje možete uživati u toplim napitcima, slasticama te najboljim ćevapima u gradu na Dravi. 

Prigradsko naselje Višnjevac:
Višnjevac je osječko prigradsko naselje koje se nastavlja na zapadni izlaz iz grada na Dravi. Kao i grad Osijek, i Višnjevac je usko povezan s obitelji Pejačević. Odnedavno je i ova četvrt zasjala u novome ruhu; izgrađene su biciklističke staze te je Višnjevac povezan tramvajskom linijom s ostatkom grada.

Prigradsko naselje Tenja: 
Tenja se nalazi na udaljenosti 6 km južno od Osijeka.  Naselje obiluje različitom strukturom etničkog stanovništva. Tenja je idealno mjesto za razvoj poljoprivrede, trgovine, stočarstva i ostalih granja poljoprivrede. Dobrim autobusnim linijama povezana je s gradom Osijekom, stoga zaista nema nikakvih prepreka za stanovanje. 
Prigradsko naselje Podravlje: 
Podravlje je smješteno na lijevoj obali Drave, sjeverno od Osijeka. Ima tek nešto više od 350 stanovnika. Zbog svog položaja, područje je idealno za bavljenje gospodarstvom. 

Prigradsko naselje Josipovac:
Josipovac je naselje koje se nastavlja na Višnjevac, dakle, zapadno od grada. Većina stanovnika Josipovca bili su Nijemci, no kasnije je započelo i doseljavanje hrvatskog naroda. Josipovac je autobusnim linijama povezan s gradom. Poput ostalih prigradskih naselja i gradskih četvrti, i Josipovac ima sve što je potrebno dobar i kvalitetan život. 

LEAVE A COMMENT