OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Osječki korzo

29Aug

Grad Osijek leži na desnoj obali rijeke Drave, u istočnom dijelu Lijepe Naše te ujedno predstavlja kulturno, industrijsko, sudsko i upravno središte Osječko-baranjske županije.
Grad je nastao spajanjem Donjeg grada, Gornjeg grada Tvrđe i u jednu cjelinu. Grad danas broji ukupno 7 gradskih četvrti od kojih je ipak najzanimljiviji Gornji grad u kojem je nekada postojao popularni Korzo. 

Povijest

Gornji grad nastao je krajem 17. stoljeća otpirlike 2 kilometra udaljen od barokne Tvrđe. Najprije se proširio uz rijeku Dravu, a kasnije, u 19. i 20. stoljeću dalje prema jugu. U drugoj polovici 19. stoljeća na području Gornjeg grada izgrađena je županijska vijećnica, kazalište, a 1900. godine velika neogotička župna crkva Sv. Petra i Pavla. Na području Gornjeg grad postojao je tzv. Korzo, odnosno pješačka zona koja je uvijek vrvila ljudima i smijehom. Upravo je na Korzu započela s radom prva salstičarnica u Osijeku pod nazivom Korzo. Riječ je u uspješnom i popularnom ugostiteljskom objektu koji radi i danas. Korzo je bio prepun brojnim palačama i vilama podignutim u secesijskom duhu.
Osim toga, na prostoru Gornjeg grada izgrađen je impozantni glavni trg na kojem se nalaze brojni kulturno povijesni spomenici. Trg ima tri ulaza; iz Strossmayerove ulice, iz Županijske te iz Kapucinske ulice. U povijesti su se ovdje redovno održavali tjedni sajmovi, dok su se u današnje vrijeme prorijedili. Ako biste išli prema Dravi, prema sjeveru, prošli biste pored „slona“ i izašli na dravsku obalu. Ona je bila iznimno popularno okupljalište za sve generacije. Paralelno s Dravom nekad je ovdje bilo kupalište i igralište za vaterpolo. Ako ste s glavnog trga, kasnije nazvanog Trg Ante Starčevića, uputili prema istoku, ušli ste u jedno od najljepših i najstarijih osječkih gornjogradskih ulica. Riječ je o Kapucinskoj ulici koja je ime dobila po  kapucinskom samostanu  i crvki koja se ondje nalazi. Osječki korzo obuhvaćao je upravo ovo podrčuje; od trga prema istočnom dijelu grada. Južna strana Korza u poviesti je bila prepuna različitih trgovina i poslovnica, dok je danas ovaj prostor nešto siromašniji, barem što se tiče ponude, no ljudi uvijek ima. Sve su zgrade na ovom prostoru bile umjetnički i građevinski dojmljive, osim nekoliko suvremenih blokova koji su nakon 1945. narušili izgled jedinstvene arhitekture.

Na sjevernom dijelu Korza (Kapucinske ulice) bile su prekrasne zgrade izgrađene u secesijskom duhu. Negdje na sredini je stari hotel Royal koji i danas uveseljava turiste, ali i lokalne goste svojom zanimljivom ponudom i događanjima. Na kraju Korza postojala je zgrada koja je nekoć bila kuća Lamaitrea, poznatog svilarskog poduzetnika. Korzo je u povijesti bio poznat i po tome što su se jedino ovdje mogle naći dobre trgovine, osobito s odjećom i obućom. 

Bivši Korzo nastavlja se dalje na Ulicu Europske avenije, koja je također bila prepuna nizom vila i palača izgrađenih u secesijkom slogu. Većina tih zgrada nastradala je u Domovinskom ratu, no danas sve polako dolazi na svoje. Na početku Europske avenije danas se nalazi zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice, a s druge strane Županijska komora Osijek. Svi dijelovi grada Osijeka međusobno su dobro povezani tramvajskim i autobusnim linijama, tako da brzo i jednostavno možete stići kuda god poželite. 

Vremena se mijenjaju pa tako i od nekdašnjeg popularnog osječkog Korza nije ostalo previše toga u izvornom obliku. Ljetne večeri i dalje se održavaju, no, prema pričama baka i djedova, to nije ni približno onako kako je nekada znalo biti. 

LEAVE A COMMENT