OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Osječki parkovi i perivoji

28Aug

Grad Osijek obiluje prekrasnim trgovima, ulicama koje ukrašavaju zgrade u secesijskom duhu, a parkovi i drvoredi posebna su priča. Grad na Dravi može se pohvaliti s činjenicom da ima najviše zelenila i uređenih zelenih površina u Hrvatskoj. Dokaz tome su mnogobrojni parkovi i perivoji u čijim se krošnjama drveća uvijek rado odmaramo, osobito tijekom vrućim ljetnih mjeseci. U sklopu nekih parkova uređene su fontane, neki su poznati isključivo po ružama, dok su ostali kombinacija svega navedenog.
U nastavku teksta upoznajte se s najljepšim parkovima u gradu na Dravi.

Uživanje u prirodi

Park kralja Petra Krešimira IV:
Riječ je o parku koji se nalazi na samom ulazu u Tvrđu (jedan ulaz  u park je s Ulice Europske avenije). Sa sve četiri strane okružen je prekrasnim drvoredima gorskog javora. Park zauzima površinu od oko 24.000 kvadratnih metara. Pri njegovoj izgradnji poštivao se francuski način vrtne arhitekture. Zapadni dio parka ukrašava crnogorično drveće pravilnih geometrijskih oblika, srednji dio parka rezerviran je za bjelogorične vrste te, naravno, neizostavnu fontanu. U istočnom dijelu parka zasađene su drvenaste ružičnjače. Na svakom koraku postavljene su klupice, kako bi turisti, ali naravno i lokalno stanovništvo moglo uživati u sjenama ovih prekrasnih krošnji. Posjetite park u večernjim satima kada gradsko osvjetljenje stvara posebnu atmosferu.
 
Odmah s druge strane ulice nalazi se još jedan park, osobito omiljen mlađim generacijama. Riječ je o perivoju  kralja Tomislava.
 
Perivoj kralja Tomislava:
Perivoj kralja Tomislava najveći je, najstariji, a zasigurno i najljepši park u Osijeku. Prostire se na više od 45.450 kvadratnih metara. U početku je njegova površina bila još i veća, no dio mu je ipak oduzet radi izgradnje Veslačkog kluba Iktus te za izgradnju teniskih terena. Park obiluje drvoredima jablana koji su poredani u okomitim i kosim pravcima. Između redova jablana postavljene su staze koje spajaju Europsku aveniju i Tvrđu te Europsku aveniju i Dravu. U parku je izgrađen tzv. Drvengrad; omiljeno dječje igralište na kojem djeca mogu uživati  bez obzira na godišnje doba; ljeti je ovdje velika hladovina, a zimi, zbog obližnjeg brdašca, idealno je mjesto za sanjkanje.
U Perivoj kralja Tomislava do osobitog izražaja dolazi i drvored lipa. Ovdje su do nedavno bile i dvije najveće i najljepše platane u gradu, koje su nastradale zbog podizanja tla tijekom izgradnje Iktusa. Perivoj je poznat i po prekrasnoj šetnici divljeg kestena koja je najljepša u svibnju.
 
Park kralja Držislava:
Park kralja Držislava također se nalazi uz Ulicu Europske avenije. U sklopu Doma HV, bio je najljepši dio grada Osijeka. Park je geometrijskog oblika, a osim bogate vegetacije i danas ima dobru komunikacijsku vrijednost povezujući jug i sjever te jugozapad i sjeveroistok grada. Park je poznat po prekrasnom cvjetnim parteru, ružičnjaku te uzdignutom prostoru uz Europsku aveniju. Ružičnjak perivoja ukrašavalo je preko 20 vrsta ruža; bilo je ovo zaista jedinstveno mjesto za uživanje i opuštanje. Danas je ružičnjak prilično zapušten, zbog čega žali većina građana. Bio je ovo jedini perivoj ružičnjak u gradu na Dravi.
U Parku kralja Držislava nalazi se poznata Školjka izgrađena u svrhu održavanja koncerta. Glazbena školjka je u prijašnje vrijeme samo ponekad služila svrsi, dok je danas ona potpuno iščezla.

LEAVE A COMMENT