OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Osječki trgovi

29Aug

Grad Osijek broji čak 15 trgova koji su raspoređeni po svim njegovim gradskim četvrtima. U nastavku teksta pobliže ćemo vas upoznati s nekima od njih.

Trg Ante Starčevića:
–              Glavni trg grada na Dravi; riječ  je o najstarijem trgu u Gornjem gradu. Izgrađen je krajem 17. stoljeća prateći razvoj Gornjodravske četvrti. Najprije se jednostavno zvao Glavni ili Gornjodravski trg. Trokutastog je oblika te mu se može pristupiti iz triju ulica; Strossmayerove, Kapucinske i Županijske. Godine 1898. u čast petnaestogodišnjeg banovanja Khuena Hedervaryja, trg je nosio njegovo ime. Tek 1992. godine trg je preimenovan u Trg Ante Starčevića, prema ocu domovine, piscu i vođi hrvatskoga naroda. U prošlosti ovo je bio jedan od najprometnijih trgova; uvijek je bio prepun trgovina i tržnica, no vremena se mijenjaju. Neke trgovine su ostale, a sajmovi se održavaju tek jednom mjesečno.
 
Trg Svetog Trojstva:
–              Trg je izgrađen početkom 18. stoljeća; pratio je razvoj vojne tvrđave. Riječ je o prekrasnom četverokutnom baroknom trgu (u Tvrđi) s brojnim baroknim zgradama. S obzirom na to da se ovdje prije prodavalo vino, trg je prvotno nosio naziv Vinski trg. No 1729., ovdje je bio podignut kip Sv. Trojstva kao zavjetni kip protiv kuge, trg je dobio to ime. Trg je mijenjao imena nekoliko puta tijekom povijesti; zvao se Karađorđev trg, Partizanski trg, a najpoznatiji je po današnjem nazivu, Trg Svetog Trojstva.
 
Trg bana Josipa Jelačića:
–              Trg se nalazi u Donjem gradu, a do 1913. je nosio naziv Glavnog donjogradskog trga. 1941. godine nosio je naziv Trg ustaških žrtva, no već 1946. vraća se prvotni naziv Trg bana Jelačića. Nevjerojatno, ali iste je godine nazvan po hrvatskom književniku i pjesniku Vladimiru Nazoru. Ovaj je naziv prevladao sve do 1992. godine, kada je opet vraćen u Trg bana Josipa Jelačića. Danas je ovo središte donjogradskog života; s brojnim trgovinama, kafićima, knjižnicom, slastičarnicom, dječjim igralištem i ostalim sadržajima, idealno je mjesto za izlazak i druženje.
 
Trg Ljudevita Gaja:
–              Riječ je o novijem trgu u Gornjem gradu. Izgrađen je krajem 19. stoljeća. U početku je nazvan Žitni trg, a već 1909. godine, u spomen na 100 godina rođenja hrvatskog preporoditelja Ljudevita Gaja, trg je nazvan po njemu. Iako je ovo bio jedan od većih gradskih trgova, u njegovoj blizini izgrađena je tržnica, fakultet i druge namjenske zgrade, stoga je vidljivo smanjen. Danas je ovo, moglo bi se reći, središte gradskih autobusnih linija, jer odavde kreću busevi prema svim gradskim četvrtima i naseljima.
 
Trg Vatroslava Lisinskog:
–              Riječ je o starijem trgu u osječkoj Tvrđi. Ispred franjevačke crkve u Tvrđi, bile su uređene travnate površine, stoga se trg do 1925. godine zapravo zvao šetalištem. Kasnije je bio preimenovan u Franjevački trg, zatim u trg Svetozara Ritiga, da bi naposljetku od 1952. godine trg nosio ime poznatog hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog.
Od ostalih osječkih trgova izdvajamo Trg Lavoslava Ružičke (nalazi se ispred Gimbe u Tvrđi), Trg Marina Držića (u Gornjem gradu), Trg Slobode (u Gornjem gradu), Trg Augusta Šenoe (u Gornjem gradu), Trg Franje baruna Trenka (u Gornjem gradu) itd. Svaki trg uređen je na svoj način te priča priču karakterističnu isključivo za njega i mjesto na kojem se nalazi.

LEAVE A COMMENT