OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Osječko – Prvo hrvatsko pivo

29Aug

Jeste li znali da je Osječko pivo prvo hrvatsko pivo? Da, dobro ste čuli! Prvi pisani dokumenti o proizvodnji osječkog piva datiraju još iz davne 1664. godine. Iz te godine potječe i najpoznatije osječko pivo 1664.

Prvo hrvatsko pivo proizvodi Osječka pivovara koja se nalazi na samom izlazu iz grada; na Zelenom polju. Tradicija proizvodnje piva traje već više od 3. stoljeća, a u tom je vremenu osvježila i zadovoljila brojna nepca. Sami početak proizvodnje osječkog piva možemo zahvaliti gospodinu Baueru koji je donio svoj zanat iskovan u Njemačkoj. Danas, Osječka pivovara proizvede više od 10 milijuna litara piva i čak milijun litara bezalkoholnih pića. 

Vrste

Osječka pivovara danas proizvodi nekoliko različitih vrsta piva: Osječko svijetlo pivo, Osječko crno pivo, Osječki crni Radler, Radler limun te pivo 1664.  

Svijetlo pivo: 
Osječko svijetlo pivo je lager pivo svijetlozlatne boje s određenim dodatkom gorčine. Sadrži 11,8% ekstrakta te 4,5 % alkohola. Osječka pivovara pakira ga i toči u boce od 0.25 l, 0.33 l i 0.5 l, u limenke od 0.33 l i 0.5 l, PET ambalažu od 1 l i od 2 l. Odmah nakon proizvodnje pivo se toči u bačve od 30 l i 50 l. Proizvodnja piva odnosi se na relativno dugotrajni proces pripreme, a proces skladištenja sirovina, kuhanja sladovine, filtracije piva te upravljanje kvalitetom provodi se putem fizičko-kemijske te mikrobiološke analize i kontrole. 

Crno Osječko pivo:
Crno pivo sadrži 12% ekstrakta i 4,5% alkohola. Bogato je hranjivim sastojcima te blago smećkaste je boje. Nakon proizvodnje istoga, toči se u limenke, bačve i boce. 

1664:
Pivo 1664. proizvodi se prema originalnom receptu iz davne 1664. godine. Uživajte u punom okusu gorčine, bogate pjene i odlične kvalitete. 

Radler limun:
Osječki Radler mješavina je piva i limunade. Sa samo 2% alkohola, idealno je osvježenje u ovim vrućim ljetnim danima. Od 2002. godine ovo je pivo bilo poznato kao Biker pivo te je ujedno bilo prvo pivo s limunadom na prostorima Lijepe Naše. 

Crni Radler:
Osječko pivo Crni Radler mješavina je limunade i crnog piva. Kao i obični Radler, i ovo pivo ima mali postotak alkohola (2%). Za razliku od Bikera, Osječki Black Radler na tržištu je od 2012. godine.

Osječko pivo ima važnu ulogu u gospodarskom razvoju grada. Osim toga, proizvodnja i vrijednost istoga ističe se u brojnim manifestacijama koje se događaju u gradu. Najpoznatije osječke manifestacije u kojima se promovira prvo hrvatsko pivo jesu:

– Jesen uz osječko: tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u listopadu, na prostoru Tvrđe. Riječ je o glazbenom događanju na kojem nastupaju brojne poznate glazbene grupe i pojedinci poput Majki, Marijana Bana, Opće opasnosti i mnogih drugih.
– Dani prvog hrvatskog piva: omiljena glazbeno-kulturna manifestacija koja se u Osijeku tradicionalno održava svake godine. Uz bogati glazbeni i zabavni program, na Danima piva možete kušati ne samo Prvo hrvatsko već i zasladiti nepce tradicionalnim pivarskim jelima. Posjetite i ove godine Dane piva, sudjelujte u pivarskim igrama te brojnim bogatim nagradama! Vidimo se početkom rujna na lijevoj obali Drave! Od obavezne opreme potrebno je samo dobro raspoloženje! 

LEAVE A COMMENT