OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Poznate osječke delicije

29Aug

Obilje divljači i razvoj poljoprivrede utjecao je na nastanak brojnih gastronomskih jela na području Slavonije. Ne ubraja se Osijek bez razloga u jedne od onih gradova s bogatom i kvalitetnom gastronomskom ponudom. Osijek nudi doslovno sve za svakoga te poznate osječke delicije uključuju jela od divljači, fiš, čobanac, perkelt i još mnogo toga.

Doručak je u gradu na Dravi neizostavan, bogat i raznovrstan obrok kada se uglavnom jedu najrazličitije vrste kobasica, slanina, šunka, kulen te mliječni proizvodi poput svježeg sira i vrhnja. Ako još dosad niste probali, neka vam se kruh s masti i crvenom paprikom nametne kao logičan izbor jela za večeru. 

Sarma:
Sarma je poznato slavonsko jelo koje se može praviti na razne načine. No svim receptima zajedničko je umotavanje mljevenog mesa u list kupusa. Uglavnom se koristi mljeveno svinjsko meso u kombinaciji s rižom. Načinite rolice od mesa i riže i pažljivo ih umotajte u list kiselog kupusa. Možete dodati i malo svinjskih rebara i suhe slanine; čisto za malo bolji okus. Sarma se uglavnom jede preko zime, a tradicionalno se jede u vrijeme Božića, nakon mise polnoćke. 

Čobanac:
Čobanac. Još jedna poznata osječka delicija. Naziv čobanac potječe iz prošlosti kad su ga čobani (pastiri) kuhali u kotlu na poljanama na kojim su čuvali svoje stado. Čobanac se ne pravi isključivo od jedne vrste  mesa već u njega idu komadi janjetine, svinjetine, govedine te meso divljači. Možda ovo nije idealno jelo za svaku priliku, jer se kuha 3 – 4 sata. No, zato kad ga jednom probate, vjerojatno će postati neizostavno jelo koje će vas pratiti na svim većim događanjima. 

Punjeno pile s mlincima:
Mlinci, posebno pripremljeno domaće tijesto, najbolje je u kombinaciji s pečenom punjenom piletinom. Mlinci se prave od soli, vode i pšeničnog brašna. Ovaj specijalitet omiljeno je jelo koje se priprema za nedjeljni obiteljski ručak.  

Knedle: 
Tradicionalna osječka delicija koja se priprema još od doba Turaka. Pravi se od krumpirovog tijesta uz dodatak voća; uglavnom kajsije ili šljive. Knedle su gotove za tili čas, a priprema je brza i jednostavna. 

Zahvaljujući brojnim poljoprivrednicima na području Osijeka, svježi i tvrdi sirovi te jaja neizostavne su namirnice koje možete pronaći na obiteljskim stolovima.  
Osijek je bogato vinorodno područje na kojem uspijevaju različite sorte vinove loze od koje se prave lokalne kapljice. Najpoznatija vina su vina iz Baranje i Erduta; bijeli i crni pinot, merlot, Chardonnay i ostala. 
Osijek se može pohvaliti i činjenicom da proizvodi prvo hrvatsko pivo – Osječko! Osvježite nepce u ovim vrućim ljetnim mjesecima s jednim hladnim crnim osječkim ili crnim osječkim Radlerom! 
Grad na Dravi poznat je i po tvornicama za proizvodnju čokolade i keksa od kojih izdvajamo Karolinu i Kandit. Od osječkih slastica nepcu najprimamljivije svakako jesu medenjaci i licitari. Za blagdane, ali i neka veća obiteljska okupljanja ne prave se isključivo torte već više sitni kolačići. Domaćice uglavnom prave vanilin krancle, žarbo šnite te gužvaru s makom i orasima. 
Kada se nađete u gostima u nekoj slavonskoj obitelji, aperitiv je obaveza prije svakog dobrog ručka. Voćni liker ili rakija od kajsija i šljiva zasigurno će se naći i u vašoj štamplici.

LEAVE A COMMENT