OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Secesija u Osijeku

29Aug

Secesija je umjetnički stilski pravac koji je nastao krajem 19. stoljeća. Nije bilo riječ samo o uređenju prostora u secesijskom stilu već su se značajke secesije primjenjivale i u arhitekturi, slikarstvu i kiparstvu.

Ovaj radikalni stil začet je u Engleskoj, a dalje se usavršavao u Beču, kao prethodnik modernizma. Najvažnije karakteristike secesije odnose se na dinamične, valovite linije, asimetričnost i dekorativnost. Odličan primjer gradnje u secesijskom duhu možemo vidjeti upravo u Osijeku, gradu smještenom na desnoj obali Dravi. U to vrijeme, Osijek je bio na vrhuncu gospodarske i političke moći. Zbog značajnog rasta i gospodarskog napretka, ulagalo se više u kulturu i umjetnost, a razvoj iste rezultirao je danas bogatom ostavštinom ondašnjeg vremena. 

Osječki primjeri secesijskog stila gradnje bili su slični bečkoj i peštanskoj secesiji. Uglavnom je bilo riječ o konvencionalnoj konstrukciji i centralnoj kompoziciji. Uređivanje interijera bilo je veoma jednostavno. No, zato su vanjska područja zgrade, odnosno fasade, bila kompliciranija te u svakoj državi drugačija. Secesija uglavnom koristi motive iz biljnog i životinjskog svijeta. U Osijeku se najviše izražavala preko motiva polja i voda Slavonije. Naravno da su osim ovih motiva postojali i dodatni ukrasi; kojekakve maske i glave na fasadama. 
Zaista su brojne zgrade u Osijeku kojima dominira secesijski stil. One najznačajnije nalaze se u Ulici Europske avenije, Ulica Alojzija Stepinca, Radićeva ulica te Šetalište kardinala Franje Šepera. U ostalim dijelovima grada od svakodnevnog načina izgradnje iskaču određene zgrade u Županijskoj ulici, na Gajevom trgu, ali i u Donjem gradu. 

Zgrada bivšeg kina Papuk, današnja Urania:
Vjerojatno najljepše i najoriginalnije izdanje zgrade secesijskog sloga ne samo u Osijeku već na području cijele Hrvatske jest zgrada kina Uranie. Riječ je o umjerenom ukrašavanju fasade te dominiranju geometrijskih likova od kojih uglavnom prevladavaju vertikalne linije i to na glatkom stubištu ispred ulaza u kino. Zgrada izgledom podsjeća na raskriljeni plašt koji predstavlja masku prednjeg dijela zgrade. Fasada je komponirana tako da ne postoje nikakva odstupanja i iskakanja iz kompozicije. „Plašt“ djeluje kao da je „naboran“, prozorski otvori apsolutno se uklapaju u cijelu kompoziciju rebara, na bokovima „plašta“ te u uskim dugim otvorima između pojedinih rebara. 

Secesija kao umjetnički stil, u Osijeku se zadržala relativno dugo; sve do dvadesetih godina 20. stoljeća. Razlog je bio taj što nisu postojala nikakva druga umjetnička imena koja bi donijela nove moderne ideje arhitekture. Zato i je velika većina osječkih zgrada građena upravo u ovome stilu. U secesijskom slogu izgradnje stambenih zgrada prevladavali su arhitektonski elementi poput kule ili erkera. 

S ponosom možemo reći da je najveća zgrada građena u secesijskom stilu upravo zgrada Glavne pošte. Izgrađena je u stilu peštanske secesije. Trapeznog je oblika jer se nalazi na samom uglu ulice. Ima tri kata s visokim prizemljem te širokom kamenom stopom. Najzanimljiviji detalj zgrade Glavne pošte je glavni portal odnosno vrata, izvedena od fino obrađenih kamenih blokova. Široki vijenac proteže se na fasadi kako bi ublažio vertikalu između prvog i drugog kata. Na krovu zgrade postoje neobični detalji od kamenih greda i stupova. Unutrašnjost zgrade podijeljena je na urede, velike hodnike i prostor za stranke. 

Osim spomenutih zgrada, secesijski stil izgradnje vidljiv je i na zgradama današnje Gradske i sveučilišne knjižnice, Židovske općine te zgrada u kojoj se danas nalazi Odjel za očne bolesti osječkog KBC-a.

LEAVE A COMMENT