OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Sulejmanov most u Osijeku

29Aug

Sulejmanov most ubraja se u još jedan graditeljski pothvat u vremenu vladavine osmanskog sultana Sulejmana I. Bilo je to davne 1566. godine kada je Sulejman, nakon osvajanja Osijeka, u svom daljnjem pohodu trebao stići do Beča.

U tadašnje vrijeme to je bilo moguće jedino preko rijeke Drave. Dao je izgraditi most preko kojeg je prešao 20.7.1566. godine, a netom nakon prelaska svoje vojske, naredio je njegovo rušenje. Za sve vrijeme dok je služio svojoj svrsi, za njega se uredno plaćala mostovina, osim, naravno, vojnika i plemića. Ulagalo se i u održavanje mosta, a više od tri puta bio je srušen i ponovno podignut. 

Most, dakako drveni, bio je dugačak 6 kilometara, a išao je sve do Darde. Njegova širina od 6 metara bila je dovoljna za nesmetani prolazi kočija s obje strane. Most je bio pričvršćen na čamce koji su bili međusobno povezani lancima. Učvršćene daske postavili su preko čamaca za dodatnu stabilnost. Most je bio ograđen sa strane, a osim kočija, na svakoj je strani bilo mjesta i za jednog pješaka. Priče govore da je most bio izgrađen u samo dva tjedna, a u tu svrhu koristile su se snage više od 25 tisuća vojnika. 

1526. godine kada je propala hrvatsko-ugarska zajednica, Sulejman je zagospodario srednjim Podunavljem. Smjestio se pored Osijeka i poticao izgradnju prometne i trgovačke infrastrukture. Njegovi daljnji ratni planovi rezultirali su izgradnjom upravo ovog prekodravskog mosta, koji će prometovati uvijek, bez obzira na riječni vodostaj. 
Most je bio u funkciji sve do 1686. godine. Nakon poraza Osmanlija kod Beča, nestao je Sulejmanov most. Iako je brzo bio obnovljen, habsburški vojskovođa je već sljedeće godine zauzeo Dardu. Osmanlije su bježali prema Osijeku upravo preko ovog Sulejmanovog mosta, a za sobom su ga uništavali i rušili. 
Ovo nije jedini Sulejmanov most na području istočne Hrvatske. Postoji još jedan koji je išao preko rijeke Vuke. Taj je most imao ljepšu sudbinu od Sulejmanovog mosta preko Drave.  

Sulejmanov most danas

 
2008. godine pronađeni su arheološki  ostatci davnog Sulejmanovog mosta preko rijeke Drave. Turcima, a i turističkoj zajednici grada Osijeka palo je na pamet obnoviti most i napraviti repliku te na taj način pomoći gospodarskom i turističkom razvoju ne samo Osijeka već i Darde i Baranje. Osim ostataka drevnog mosta, te su godine pronađeni i mnogi drugi vrijedni predmeti iz doba Osmanlija. 

Svi pregovori između Darde, Turske i Republike Hrvatske oko izrade replike Sulejmanovog mosta  čekaju bolje dane. Iako ondašnji Sulejmanov most izgledom nije bio suviše lijep, njegova relativno kratkotrajna izgradnja i brojni pokušaji njegova obnavljanja zadivili su čitavi Zapad. 
Postojala su brojna nagađanja o ostatcima tog slavnog Sulejmanovog mosta kako se naziru negdje uz samo obalu rijeke Drave. Morat ćemo vas ražalostiti, jer nije riječ o ostatcima slavnog mosta, već ostatcima ondašnjeg vodovoda za opskrbu vojske u Tvrđi.

Planovi o izgradnji kopije Sulejmanova mosta i dalje postoje, no čekaju se određena odobrenja te naravno, financijska sredstva. Jednom kada se izgradi replika ovakvog mosta, to će zasigurno biti još neviđena atrakcija ne samo u ovom dijelu Hrvatske, već čitave Europe. 

LEAVE A COMMENT