OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Vodena vrata Osijek

29Aug

Vodena vrata iznimno su popularna turistička osječka atrakcija koja predstavljaju sačuvani ulaz u Tvrđu, onakav kakav je bio nekada.

Vodena vrata izgrađena su davne 1710. godine, u vremenu Karla VI. Tijekom izgradnje ove moćne tvrđave, bila su postavljena čak četvora gradskih vrata, a svaka od njih imala su svoje ime. Vodena vrata nazvana su upravo po činjenici što su bila okrenuta prema rijeci Dravi. Sva su se vrata u ono vrijeme redovno zatvarala u večernjim satima kako bi se osigurao mir onima unutar zidina Tvrđe, a ujutro bi opet krenuo život. Od spomenutih četvora vrata ostala su samo jedna, Vodena vrata, koja i dan danas služe kao inspiracija brojnim slikarima.
 
Vodena vrata izgrađena su na mjestu dotrajalih srednjovjekovnih vrata, između zidina Tvrđe, koja su vodila u njezinu unutrašnjost. Današnji izgled vrata u obliku slavoluka pobjede definiran je 1757. godine. U vremenu bana Josipa Jelačića izgrađen je i novi most koji se podizao i na taj način zatvarao Vodena vrata.

Obnova

 
Povodom 300. godišnjice izgradnje Vodenih vrata, 2010. počeli su radovi na obnavljanju Vodenih vrata te na naglašavanju povijesne, ambijentalne te njezine urbanističke vrijednosti. Uređenju vrata prethodila su brojna arheološka iskapanja. Osim radi obnavljanja i stvaranja nove gradske povijesne atrakcije, Vodena vrata obnovljena su i iz praktičnih razloga; s obzirom na to da je bila riječ o postojanju podzemnih voda koje se nakupljaju i zadržavaju unutar bedema Tvrđe, obnavljanjem prostora oko Vodenih vrata, voda se prestaje zadržavati u postojećim kanalima, već se usmjerava dalje, prema Dravi. Restauracija Vodenih vrata bila je potrebna i zbog očuvanja povijesne i kulturne baštine. Ambijentalnom i spomeničkom obnovom ovaj je prostor upotpunjen u jednu cjelinu. Osim toga, snižena je razina nasipa zemlje između bastiona i šetališta na Promenadi.
Obnavljanje Vodenih vrata rezultiralo je produbljavanjem prokopa, rekonstrukcijom kamenih popločanih blokova, postavljanjem dva mosta preko postojećeg kanala te uvođenjem posebne rasvjete.
Vodena vrata obnovljena su u potpunosti te se Osijek može pohvaliti s još jednim prekrasno obnovljenim povijesnim motivom grada pored kojeg zastanu turisti iz najrazličitijih dijelova svijeta. U sklopu obnavljanja Vodenih vrata, na ovom je mjestu uređen i prostor za okupljanje i odmaranje. Nakon višesatne šetnje gradom te upoznavanjem s njegovom burnom povijesti, odmorite dušu i tijelo u ambijentalnom odmorištu odakle se pruža prekrasan pogled na novoobnovljeni simbol grada. S druge strane nestrpljivo vas očekuje rijeka Drava i uređena šetnica. Danju uživajte u prekrasnom uređenju bedema i sveukupnog prostora. Preporučujemo vam, ipak, da ovaj dio grada posjetite noću, kada gradsko osvjetljenje vrata i šetnice stvara posebni ugođaj i atmosferu. Iznad vodenih vrata postoje stepenice kojima se možete uspeti na same zidine. Zidine su prohodne cijelom svojom stranom. Uzmite vama dragu osobu za ruku i odvedite je na mjesto gdje dosad sigurno još nije bila. Popnite se na zidine i uživajte u jedinstvenom pogledu koji kao da vam stoji na dlanu. Uživajte u prekrasnom osvjetljenju šetnice ispred Vodenih vrata, dok se u daljini nazire i lijeva obala ove velike rijeke.
 
Ispred obnovljenih vodenih vrata, uz samu šetnicu, postavljena je i interaktivna karta radi boljeg snalaženja turista i svakodnevnih posjetitelja. Tijekom upoznavanja s gradom i njegovom povijesti, nikako nemojte izostaviti ovaj važan i poznati gradski simbol.  

LEAVE A COMMENT