OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Žalosna kapelica

29Aug

Znate li onu poznatu priču o Romeu i Juliji? U kojoj samo ljubav pobjeđuje? Pa, slična sudbina zadesila je i osječki zaljubljeni par davnih godina početkom 18. stoljeća. Od svega toga, danas je ostala ova „žalosna kapelica“ pod punim nazivom Kapelica kamenitog križa. 

U prošlosti, ovaj je prostor gradskog središta (u Trpimirovoj ulici)  predstavljao javno stratište s vješalima te mjesta za proštenja. Prema nekim povijesnim dokumentima, na ovom se području u samo jednom danu pogubljene  čak 33 osobe. Osim toga, tu je bilo i grobnih humaka koji su kasnije poravnati s razinom ceste, kameno raspelo te neizostavna junakinja naše priče, Žalosna kapelica ili Kapelica nesretnih ljubavi. 
Kapelica je podignuta u spomen na priču o osječkom Romeu i Juliji koja kaže da je mladić bio osuđen na smrt jer je bio krivo optužen za krađu koja se dogodila  blizini. Našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Naravno, mladić je nijekao zločin, no da zaštiti ugled djevojke s kojom je bio te kobne noći, nije mogao pružiti vjerodostojan alibi te je osuđen na vješanje. Djevojka nije reagirala i priznala sve na vrijeme te tako nije uspjela spriječiti ovu veliku tragediju koja se dogodila. Zato su ovo dvoje mladih ljudi nazvani osječki Romeo i Julija. Ovo nije jedina priča o nesretnim ljubavnicima; ima ih, naravno, puno više, a sve ih se nastojalo vratiti u sjećanje podizanjem upravo ove kapelice. 

Žalosna kapelica sastoji se od raspela koje je ograđeno kamenitom kapelicom te željeznim vratima. Izgrađena davne 1780. godine, pretrpjela je rat te žudjela za obnovom. S obzirom na to da su se na mjestu kapelice počeli izvoditi radovi na izgradnji Eurodoma, ovo je bila idealna prilika da se kapelica obnovi.
Raspelo je bilo prebačeno u restauratorsku radionicu u kojoj je obnovljeno, a kapelica na drugu stranu Trpimirove ulice. Budući da je kapelica sakralni kulturni spomenik te se kao takva ubraja u zaštićena kulturna dobra, konzervatori koji su radili na obnavljanju raspela i kapelice postavili su stroge uvjete restauriranja, ali i održavanja. Osim što su restaurirali križ s Isusovim tijelom, u kapelici su obnovili i kameni križ i izvornu škrabicu u koju su zaljubljeni parovi redovno ubacivali kovanice. Prikupljeni se novac uvijek i isključivo koristio u humanitarne svrhe.

 Nakon završetka izgradnje Eurodoma, kapelica s raspelom vraćena je na svoje prvobitno mjesto. U prijašnje vrijeme, Žalosna kapelica bila je poznato „odredište“ hodočasnika koji su ovdje dolazili iz najrazličitijih krajeva svijeta. Neki izvori navode i da se od hodočašćenja prikupila određena svota novca kojom se mogla uzdržavati prva osječka bolnica. 
Kovana ograda te obnovljena metalna vrata koja su postavljena na kapelicu nakon njezine potpune restauracije, izrađena su na temelju sačuvanih nacrta te razglednica Osijeka iz 18. stoljeća. I prije nego što se radilo na izgradnji Trpimirove ulice, netom uz kapelicu bio je posađen drvored koji se također ponovno zasadio. 
Obnovljena kapelica Kamenitog križa jedinstveni je prikaz moderne i klasicističke arhitekture grada Osijeka. Zbog svoje povijesne, ali i sakralne vrijednosti, Žalosna kapelica je iznimno popularna gradska vjerska atrakcija te kulturno dobro koje nikako ne smije postati zaboravljeno. 

 

LEAVE A COMMENT