OUR BLOG

Lorem Ipsum is simply dummy text

Zoološki vrt u Osijeku

29Aug

Jeste li znali da Osijek ima najveći zoološki vrt u Hrvatskoj? Da, dobro ste čuli! Na prostoru većem od 11 hektara nalazi se Zoološki vrt i akvarij grada Osijeka. Ovdje, na lijevoj obali rijeke Drave, živi više od 100 vrsta životinja koje obitavaju u velikim nastambama. Istražite samostalno ili uz pomoć vodiča o kojim je vrstama riječ. Nećemo vam odmah sve odati; samo ćemo naglasiti da osim „svakodnevnih“ životinja ovdje možete vidjeti veoma rijetke i jedinstvene primjerke. 

Zoološki vrt u Osijeku datira iz 1955. godine. Odvojen je od gradske vreve i urbanog života. Nalazi se na lijevoj obali Drave u okružju prepunom zelenila. Idealno je mjesto za odmor i uživanje njegovih brojnih stanovnika. Osim što se može pohvaliti veličinom vanjskog prostora u kojem obitavaju životinje, ni jedan drugi zoološki vrt na prostoru Lijepe Naše nije okružen travnatim prostranstvima, drvećem i visokom travom. Okruženje u kojem se nalazi osječki zoološki vrt pogoduje životinjama koje se mogu igrati, odmarati i skrivati od sunca, osobito tijekom ljetnih vrućina. 

U sklopu Zoološkog vrta postoji desetak akvarija sa slatkovodnom ribom, no osim toga, obnovljena su još dva morska akvarija koja su također otvorena za posjetitelje. U morskim akvarijima postavljeno je živo kamenje koje pogoduje koraljima te ribama tropskih koraljnih grebena poput jedinki sa Šri Lanke, Balija, Tihog i Indijskog oceana, Havaja i ostalih područja. U oba morska akvarija ima 14 vrsta riba koje plijene pažnju zainteresiranih posjetitelja. Preporučujemo vam, stoga, da ove ljetne vrućine provedete u debeloj hladovini osječkog zoološkog vrta i akvarija. Osim popularnih riba klaunova (Nemo), postoje i otrovne vrste riba pod nazivom ribe lavovi. Izgledom najzanimljivije su crvenoprugi koraljni rak, kraljevski anđeo te ribe iz porodica „kirurga“ koje su karakteristične po repnoj peraji i nožiću koji koriste u slučaju samoobrane. Nemojte se iznenaditi ako u jednom trenutku ugledate morskog psa! 

Za one najmlađe, ali i za djecu školskog uzrasta organiziraju se prigodne edukativne radionice u vanjskom prostoru zoološkog vrta te u edukativnom centru. Dovedite svoju djecu kako bi stekla osnovna znanja o životinjama, njihovim  staništima i načinu razmnožavanja. Upoznajte ih s njihovim prirodnim ponašanjem, a što je najvažnije, uputite ih i podignite djeci svijest o važnosti očuvanja životinjskih vrsta i njihovih staništa. 

Ali to nije sve! Za sve one koji traže nešto posebno i drugačije za proslavu svog rođendana, slavlje u Zoološkom vrtu Osijek pravi je pogodak! Povedite svoje prijatelje na dvosatnu avanturu tijekom koje ćete, uz vodstvo edukatora, obići čitavi zoološki vrt  te se upoznati s njegovim stanovnicima. U sklopu proslave rođendana, održavaju se prikladne radionice, zabava uz druženje i ples te, naravno, sokovi i grickalice i neizostavna rođendanska torta. Važno je samo da na vrijeme sa svojim roditeljima rezerviraš željeni termin te doček proslave tvog rođendana u Zoološkom vrtu Osijek može započeti! 

Kako bi posjet osječkom zoološkom vrtu bio uistinu jedinstven, do njega dođi kompom! Kompa plovi prema redovnom rasporedu s desne i lijeve obale Drave; svakih 40 minuta. 
Radno vrijeme zoološkog vrta je svakim danom od 9:00-20:00 sati u ljetnim mjesecima, dok je u ostalom dijelu godine ono nešto kraće. 
Raspitajte se o raznim mogućnostima koje smo pripremili za vas i vaše najmlađe. Očekujemo vas!

 

LEAVE A COMMENT